Frietjes bakken zonder friteuse, met Belviva®

Tegenwoordig bereiden meer en meer Belgen ovenfrietjes. Ontdek waarom ze gelijk hebben om voor deze variant te kiezen, die in ons land steeds meer aan populariteit wint.

In België maken frietjes deel uit van ons immaterieel erfgoed. Als bewijs hiervan zijn er bijna net zoveel bereidings- en bakwijzen voor frietjes als dat er verschillende soorten frietjes bestaan. Dat geldt ook voor diepgevroren frietjes, waarvan Belviva vele maten en soorten aanbiedt. Daar houden de verschillen echter niet op, want er zijn ook verschillende manieren om frieten te bereiden. Afgezien van het traditionele frituren in olie, waar veel Belgen dol op zijn, blijft een deel er stellig van overtuigd dat frietjes in de oven bakken een net zo goed, zo niet beter alternatief kan zijn.

Ontdek waarom deze frietfanaten geen ongelijk hebben.

Gezondere en meer ecologische keuken 

Hoewel een friteuse een onmisbaar apparaat in veel keukens is, is het zelden het meest populaire gebruiksvoorwerp in huis. Het feit dat sommige huishoudens er geen gebruik van maken heeft niet alleen te maken met het onaantrekkelijke uiterlijk en de omvang van het apparaat. Doorslaggevend is vooral de nogal hardnekkige baklucht die het apparaat in de kamer kan achterlaten. Ook het schoonmaken van een friteuse is zelden de gemakkelijkste of leukste taak. Het maakt niet uit of u in een studentenkot of een loft woont, deze problemen klinken u vast en zeker bekend in de oren.
 
Vanuit ecologisch oogpunt en ondanks de geboden oplossingen om olie te recycleren, is het frituren van frietjes niet altijd de beste keuze. Wanneer u ervoor kiest om frietjes in de oven te bakken, hoeft u zich geen zorgen te maken over het kopen, bewaren of recycleren van olie. 
 
En wie geen olie zegt, zegt minder vet en dus gezonder bakken. De frietjes in ons assortiment “3 Bakwijzes: Oven, Airfyer en Friteuse” hebben zelfs een Nutri-A-score en zijn daarmee een goede oplossing voor mensen die meer aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van hun voeding. Dankzij ons Belviva-assortiment frietjes, speciaal ontworpen voor een optimale bereiding in de oven en airfryer, boet u niet in aan smaak of krokantheid.
 
Belangrijk weetje: onze frieten zijn afkomstig van 100% Belgische aardappelen, die ook in ons land verwerkt worden. Zo garanderen we u een onberispelijke kwaliteit, van op het land tot op uw bord!  

De airfryer, de gulden middenweg.

Zoekt u een andere manier om frietjes te bakken, zonder friteuse? 

Kent u de airfryer of “heteluchtfriteuse”? Dit apparaat kunt u voor vele bereidingen gebruiken, om eten te bakken met hete lucht. Het kan gemakkelijk de friteuse vervangen. Omdat u heel weinig of geen olie gebruikt (meestal een gezonde, plantaardige variant), biedt deze bereidingswijze bijna dezelfde voordelen als een oven. Meer nog, de airfryer is over het algemeen zelfs nog milieuvriendelijker, omdat deze minder moet voorverwarmen en een kortere bereidingstijd voor voedsel heeft.

Hij biedt verbluffende resultaten voor frietjes. Ze zijn krokant van buiten en zacht vanbinnen. Daarnaast kunt u, dankzij de verschillende bereidingsprogramma's en accessoires, de airfryer ook gebruiken voor het bereiden, braden en grillen van vele andere gerechten.

Ook al hoeft u amper flessen olie te bewaren, neemt dit type apparaat toch evenveel ruimte in beslag als een friteuse. Maar, omdat het apparaat zo goed als vetvrij is, kunt u het gemakkelijker schoonmaken en op een gemakkelijk toegankelijke plaats bewaren. Dit in tegenstelling tot veel friteuse, die vaak tussen het gebruik door in een garage, kelder of op het balkon staan.

Onze bereidingstips 

Kies in de eerste plaats het liefst voor Belviva-producten met de vermelding voor Oven & Airfryer. Deze zijn speciaal aangepast voor het bakken zonder olie. Zo krijgt u frietjes die zacht van binnen en krokant van buiten zijn. Laat de frietjes niet ontdooien voordat u ze in de oven of airfryer bereidt. Deze tips gelden ook voor onze andere bakproducten, zoals onze kroketten en pommes duchesses.
 
Als u overtuigd bent en snel eens onze heerlijke diepvriesfrietjes wilt bakken, volg dan onze tips.

Bevroren frietjes in de oven bereiden.

Verwarm uw oven voor op hete lucht, op 220 °C. Als u een snelle voorverwarmingsmodus hebt, zult u merken dat uw oven u tijd zal besparen op het moment dat u zin hebt in ovenfrietjes. Het enige wat u hoeft te doen is een bakplaat te bedekken met bakpapier, de frietjes erop te leggen en de plaat halverwege in de oven te schuiven. Zorg ervoor dat u de frietjes goed verdeelt in een enkele laag, niet te dicht op elkaar.

Zo krijgt u krokante, gelijkmatig gare frietjes. Bak de frietjes, afhankelijk van de hoeveelheid, 18 tot 22 minuten. Vergeet onze handige tip van de experts niet voor een nog krokanter resultaat: neem de bakplaat halverwege het bakken uit de oven om de frietjes door elkaar te mengen (roer in de bakplaat of gebruik een scheplepel) om ze vervolgens in de oven verder te laten bakken.

Diepvriesfrieten in de airfryer bereiden.

Hebt u voor een airfryer gekozen? Verwarm hem eerst voor op 190 °C. Kap de helft van de verpakking, of ongeveer 300 g diepvriesfrietjes, in het mandje en bak ze gedurende 13 minuten op 190 °C. Schud het mandje halverwege het bakken en wacht tot de frieten goudgeel worden, voor krokante frietjes!

U bent nu klaar om gezonder te genieten van uw 100% Belgische frietjes van Belviva, zonder friteuse. Serveer ze met snacks, een heerlijke vegetarische burger uit ons Green Cuisine-assortiment of als bijgerecht bij een eenvoudige maaltijd met gepaneerde vis, alle mogelijkheden zijn goed om te proeven van onze heerlijke Belviva frietjes.