Hoe wij groenten verantwoord inkopen

Hoe wij groenten verantwoord inkopen

Duurzame landbouw is een fundamenteel onderdeel van ons erfgoed en onze toekomst

Als een toonaangevende producent van diepvriesgroenten hechten wij belang aan de beschikbaarheid van voedzame groenten van goede kwaliteit. Verantwoorde groententeelt is essentieel voor zowel ons bedrijf als voor de gezondheid van de planeet. Slechte landbouwpraktijken kunnen leiden tot een afname van de biodiversiteit, schadelijke residuen van bestrijdingsmiddelen en watertekorten. Ze brengen ook de kwaliteit van de beschikbare producten in groot gevaar.

Het belang van goede landbouwpraktijken

Meer dan twee derde van de groenten die we gebruiken, zoals onze populaire Iglo-erwtjes, zijn afkomstig van gecontracteerde boerderijen en worden geteeld volgens onze duurzame landbouwnormen. In de loop van de jaren hebben welandbouwpraktijken ontwikkeld om ervoor te zorgen dat zowel het bewerken van het land als het kweken van de gewassen op een duurzame manier gebeurt, zodat onze hulpbronnen worden veiliggesteld voor de toekomst. Onze ervaren medewerkers op het terrein controleren de gewassen om ervoor te zorgen dat ze consistent worden geproduceerd volgens onze belangrijke principes voor verantwoorde en duurzame landbouw.
Het betekent ook dat ze het gewasbeheer en de gewasbeschermingsbeslissingen controleren om ervoor te zorgen dat de gewassen op piekkwaliteit worden geoogst en snel worden ingevroren. Op die manier wordt de kwaliteit en de voedingswaarde van de producten behouden, totdat deze bij de consument zijn. Het ontwikkelen van langetermijnrelaties met de kwekers is een fundamenteel onderdeel van onze aanpak. We hebben met drie tot vier generaties landbouwers gewerkt voor de meeste erwten en spinazie die we inkopen. Hier zijn enkele voorbeelden van verantwoorde en duurzame landbouw:

  •  We maximaliseren de oogsten en voedingskwaliteit, en tegelijkertijd werken we eraan om de gebruikte hulpbronnen en verspilling zo laag mogelijk te houden.
  •  We hebben actieplannen voor de landbouwbedrijven opgezet om de vruchtbaarheid van de bodem, het water en de biodiversiteit op verantwoorde wijze te beheren.
  • We ondersteunen de lokale gemeenschappen om hun welzijn en werkomgeving te behouden en te verbeteren.
  • Al onze iglo-erwtjes zijn al LEAF-gecertificeerd en 2017 was het derde jaar dat alle 212 Birds Eye-erwtentelers de LEAF-beoordeling op duurzame landbouw uitvoerden. Deze zelfbeoordelingstool wordt gebruikt om de prestaties te evalueren, nieuwe normen vast te stellen en steun te vinden voor de kweker.

 

We hebben een duidelijk beleid voor het gebruik van pesticiden.

We streven ernaar om de minst milieubelastende benadering te gebruiken met het oog op doeltreffendheid, financiële motiveringen, kwaliteit en effecten op het milieu en de gezondheid. Ons unieke kweekprogramma voor erwten is een ander belangrijk onderdeel van onze aanpak en is ontwikkeld om de smaak, textuur en voedingsstoffen veilig te stellen, en om variëteiten te verkrijgen die kunnen groeien in warmere klimaten.

Een 'best in class'-norm stellen

Duurzame landbouw is een fundamenteel onderdeel van ons erfgoed en onze toekomst.
Om 'best in class'-landbouwnormen te garaneren, zijn we lid van het SAI – Sustainable Agriculture Initiative (Initiatief voor duurzame landbouw), het toonaangevende wereldwijde initiatief dat gericht is op de ontwikkeling van duurzame landbouw voor voedselproductie. We werken aan het harmoniseren van onze aanpak van duurzame landbouw en zullen het SAI-platform 'Farm Sustainable Assessment' (FSA) uitrollen voor al onze groenten.

 

Ons doel
100% van onze groenten zullen van duurzame landbouwpraktijken komen tegen 2025

SAI definieert duurzame landbouw als "de efficiënte productie van veilige landbouwproducten van hoge kwaliteit, op een manier die de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van de landbouwers, hun medewerkers en de lokale gemeenschappen beschermt en verbetert, en de gezondheid en het welzijn van alle gekweekte soorten waarborgt". Het omvat domeinen zoals biodiversiteit en milieukwesties, voedingsstoffen en bodem-, water- en afvalbeheer.