Het verhaal van
Jeff & Tylar

Er is toewijding, moed en passie voor nodig om lange tijd op zee te zijn in de meest ruwe en koude weersomstandigheden. Hier delen we de ervaringen, hoop en ambities van kapiteinen die zich allemaal met trots visser noemen.

Maak kennis met kapitein Jeff Garrison en Tylar Loewen, die ‘s nachts de baas op het dek zijn, en kom meer te weten over het vissen op Alaska pollack aan boord van de C/P Starbound.

HET ZIT IN DE FAMILIE

‘s Nachts op Alaska’s Beringzee. Alleen de lampen van de 92 meter lange C/P Starbound doorklieven de inktzwarte duisternis. Het werk aan boord van dit schip stopt nooit. Zelfs niet als torenhoge golven tegen de boeg slaan en een muur van water opstuwen, hoog genoeg om tegen de ramen van het stuurhuis uiteen te spatten.

Tijdens al deze gebeurtenissen blijft Tylar Loewen gefocust op de veiligheid van de crew, het vistuig en de vangst. ‘Werken op een dermate ruige zee is zwaar, maar als de shift eindigt met een net vol vis, is dat het allemaal waard’.

 

 

GEBOREN OM TE VISSEN

Kapitein Jeff Garrison (46) was voorbestemd om visser te worden. Zijn vader was kapitein van een 38 meter lange krabbenboot en Jeff bracht als jongetje de zomers door op zee, spelend op het achterdek.
Die zomers hebben de basis gelegd. Jeff keek vol bewondering hoe zijn vader te werk ging en dacht ‘Wow, ik wil zoals hem zijn’.

Voor Jeff is het een gevoel van vrijheid om op het water te zijn. Het maakt deel uit van wie hij is. ‘Het voelt niet als een baan. Sterker nog, als ik thuis ben mis ik het avontuur.’

TWEE KANTEN VAN DUURZAAMHEID

Net zoals bij Jeff, zit het vissen in Tylars bloed. Zijn vader is kapitein en Tylar is van plan hetzelfde pad te volgen. Daarom is duurzaamheid zo belangrijk voor hem, hij rekent erop dat er altijd koolvis is om op te vissen.

‘Ik wil dat dit voor altijd voortduurt. Ik wil hier mijn beroep van maken.’

Jeff Garrison voelt hetzelfde en erkent de rol die hij speelt bij het beschermen van de planeet, zodat huidige en toekomstige generaties ook kunnen blijven vissen.

‘Het is onze taak om dingen achter te laten hoe we ze hebben gevonden. Als mensen het MSC-label zien, hoop ik dat ze begrijpen dat wij zorg dragen voor het visbestand’.

Fotografie: @Mark Meyer. Courtesy of the Marine Stewardship Council.