Het VERHAal VAN
Roy, Jeff & Reed

Er is toewijding, moed en passie voor nodig om lange tijd op zee te zijn in de meest ruwe en koude weersomstandigheden. Hier delen we de ervaringen, hoop en ambities van kapiteinen die zich allemaal met trots visser noemen.

Maak kennis met Roy Olsen, Jeff Crain en Reed Rousar. Drie kapiteinen van drie schepen die op de Beringzee op Alaska pollack vissen.

EEN TWEEDE FAMILIE

Je brengt dagen aaneen op zee door, afgezonderd van je familie, vrienden en je comfort van huis. Je werkt in extreme omstandigheden en krijgt met het ruwste weer ter wereld te maken. Ook wordt je geconfronteerd met stressvolle situaties die de mentale kracht van elke man op de proef stellen.

Dit is het leven van een visser. Dus je kunt het maar beter goed vinden met de mannen waarmee je een schip deelt.

Gelukkig voor Reed Rousar, kapitein van de 83 meter lange F/V Seattle Enterprise, kent hij de mannen waarmee hij samenwerkt al heel lang. ‘Ik werk al meer dan 20 jaar met sommige mannen samen en dan ben je bijna familie. Het is een geweldige sfeer en we letten echt op elkaar’.

 

 

DE BEMANNING IS CRUCIAAL

Op elkaar letten is het fundament van het leven aan boord. Inkomsten, en zelfs levens, zijn afhankelijk van de toewijding, ondersteuning en zorgzaamheid van de crew.

Roy Olsen is kapitein van de F/V Pacific Viking, een 39 meter lange trawler. Hij begon 21 jaar geleden als dekbaas en klom vervolgens op naar stuurman en kapitein. Hij maakte deel uit van de crew, dus hij wist het belang van een goede crew; een die je onvoorwaardelijk kunt vertrouwen. Zijn boodschap is eenvoudig, maar zegt eigenlijk alles. ‘Ik ben niets zonder mijn crew. Zonder hen zou ik dit niet kunnen doen’.

ONVOORWAARDELIJKE TROUW

Praat met een visser en je wordt onmiddellijk geroerd door de onvoorwaardelijke trouw; aan de manier van leven; aan de kapitein en de crew; aan mede-vissers; en aan bedrijven als Trident Seafoods die samenwerken met een heleboel schepen en Iglo voorzien van Alaska koolvis.

Jeff Crain is kapitein van F/V Sovereignty, een 50 meter lange trawler. Hij is al 35 jaar visser, ‘Er is heel wat loyaliteit,’ zegt hij, ‘Zeker voor Trident en de andere schepen.

 

 

TROUW AAN DE VIS

De zorgzaamheid en bescherming die vissers voor elkaar hebben, wordt alleen geëvenaard door hun liefde voor de oceanen en de vis die ze vangen.

‘Ik denk dat wilde Alaska koolvis een van de beste vissen is die je kunt krijgen,’ zegt Reed Rousar.’ Ik eet het elke dag aan boord en mijn kinderen zijn er dol op. Wanneer ik naar huis ga, neem ik een heel krat voor mijn gezin mee.’