Mag ik diepvries spinazie van iglo twee keer opwarmen?


Dit is één van de meestgestelde spinazie vragen: mag je spinazie nu wel of niet twee keer opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.Spinazie en nitraat

Het zit namelijk zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat. Nitraat is van zichzelf onschadelijk maar kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in de stof nitriet. Nitriet kan door de aanwezige bacteriën in je maag omgezet worden in nitrosamines. Aangezien nitrosamines eventueel schadelijk kunnen zijn, zul je moeten voorkomen dat bacteriën zich uitbreiden en deze stof ontwikkeld kan worden. In ons productieproces wordt dan ook nauwgezet toegezien op de beperking van de aanwezigheid van bacteriën en nitraten.

Ons advies

Om thuis de vorming van bacteriën tegen te gaan, zul je de volgende maatregelen moeten nemen. Aangezien bacteriën het beste gedijen in een lauwwarme omgeving, is het belangrijk dat de restjes spinazie na de eerste bereiding snel afgekoeld worden. Het beste is om de spinazie in de koelkast bij 4-7 °C te bewaren zodat bacteriën weinig kans krijgen om te groeien. Je kunt de spinazie daarna het beste in één keer goed opwarmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken). Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Verder wordt het afgeraden om tweemaal opgewarmde spinazie te geven aan mensen met een zwakke gezondheid, zwangere vrouwen of baby’s onder de 6 maanden.