Mag ik diepvries spinazie opnieuw invriezen?


Ja, het kan geen kwaad om diepvries spinazie van iglo opnieuw in te vriezen. Wij raden wel aan om dit slechts één keer te doen. Wij leggen uit waarom.


Het verschil tussen diep- en invriezen

Allereerst is het handig om het verschil tussen de twee verschillende begrippen diep- en invriezen te begrijpen. Alle groenten van iglo worden na het schoonmaken en blancheren direct diepgevroren. Dit is iets heel anders dan wat men thuis doet als groenten in de vriezer bewaard worden. Diepvriezen is een industrieel proces waarbij de temperatuur in de kern van de groente snel verlaagd wordt, waardoor de celstructuur nauwelijks aangetast wordt en de textuur en bite behouden blijven. De spinazie wordt gedurende 2 à 3 minuten ingevoren bij -40 °C. Dit is enorm snel. Door producten snel diep te vriezen wordt de aanwezigheid van bacteriën gereduceerd en de verdere ontwikkeling van bacteriën stilgelegd. Dit zorgt ervoor dat het product een langere houdbaarheid heeft.

Wanneer je thuis zelf iets in de vriezer bewaard, vries je de producten in. De temperatuur van het eten dat je thuis invriest daalt erg langzaam vergeleken met producten die diepgevroren worden; gemiddeld duurt het thuis invriezen van producten zo’n 24 uur. Dat kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd. Voeding die thuis ingevroren wordt is vaak nog slechts enkele weken houdbaar, waar dat bij diepgevroren producten meestal enkele jaren is.

 


vriesverse spinazie blokjes  


Het ontwikkelen van bacteriën

De groenten van iglo worden vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je een diepgevoren product als bijvoorbeeld iglo Spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën als het ware opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. Als je een product vervolgens na het ontdooien en koken thuis opnieuw invriest en weer bereid, bevat het product dus al wel meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd. Verder komt het voor een tweede keer invriezen van spinazie de smaak en textuur van het product niet ten goede.

 

Portioneer je spinazie of vries het maximaal één keer in

Het advies is dan ook om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer invriezen van het product niet nodig is. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken). Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.