Waarom krijg ik stroeve tanden na het eten van spinazie?

Het is heel normaal dat je tanden kort na het eten van verse of naturel spinazie uit het vriesschap stroef aanvoelen. Dit komt namelijk omdat in spinazie de organische zuren ‘salicylzuur’ en ‘oxaalzuur’ zitten – zuren die het beschermende en smerende laagje van je tanden etsen. Doordat dit laagje als het ware aangetast wordt, gaan je tanden stroef aanvoelen.

Dit zuur is echter niet schadelijk voor je tanden of voor je algehele gezondheid; vrijwel alles wat we dagelijks eten en drinken bevat meerdere zuren en spinazie bevat naast deze zuren ook nog eens veel waardevolle voedingsstoffen die lastig te vervangen zijn. De voordelen van het eten van spinazie zijn in dit geval dan ook belangrijker dan dit kleine nadeel. Het is echter niet handig om direct na het eten van spinazie of andere producten die zuren bevatten je tanden te poetsen, aangezien dit op den duur wel schade aan je tanden kan aanrichten.


Hoe je het voorkomt

Om stroeve tanden na het eten van spinazie tegen te gaan, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld Spinazie a la crème of Spinazie met Boursin te eten. Door de aan de spinazie toegevoegde room wordt het zuur uit de groente gebonden aan de kalk uit de melk. Dit zal ervoor zorgen dat je geen last meer van stroeve tanden zult hebben!