Wat eten bij frietjes?

Wanneer het weekend eraan komt hebben veel Belgen op vrijdag, net zoals José en Rudy, vaak ongelofelijk veel zin in frietjes. En hoewel wij de verleiding snappen om deze maaltijd te beperken tot een berg frietjes met saus erover, is het belangrijk deze knapperige goudgele aardappelstokjes op te dienen in een meer consistent gerecht. Maar wat eten bij frietjes buiten de traditionele hamburger? Ontdek de tips van de experts van Belviva.

Vlees- en sausgerechten

Frietjes zijn in ons land veel meer dan een simpel bijgerecht, ze maken integraal deel uit van verschillende gerechten.

Wij sluiten ons aan bij iedereen die zegt dat frietjes perfect passen bij vlees, zowel wit als rood. Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. 

Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade. Hoewel de Belgische frieten van Belviva het meest aangewezen zijn bij dit soort gerechten, stelt Belviva voor zijn Sprietjes van Frietjes te gebruiken om een Belgische variant te testen die zowel fans van frietjes als kinderen zal verrassen. Bedek uw steak, die bij voorkeur à point gebakken is, met een enorme berg frietjes (zie foto). Of maak de frietjes voor extra originaliteit nog lekkerder met kruiden zoals beschreven in een vorig artikel.

Kiest u voor sausgerechten, geef dan de voorkeur aan natuurlijke frietjes, middeldik gesneden, zoals onze klassieke frieten. Denk voor dit soort gerechten aan typisch Belgische gerechten, zoals heerlijk stoofvlees met zachte stukjes vlees, bereid met bier. Of dop uw frietjes in de lekkere saus van de bekende Luikse balletjes. Ook een klassiek gerecht, maar dan op Franse wijze: waarom laat u zich niet verleiden door vol-au-vent met romige champignonsaus en frietjes? 

Snacking

We kunnen deze lijst onmogelijk opstellen zonder te verwijzen naar frietjes als lekkere snack. Een sterk team! Wij verkiezen de klassieke chicken nuggets met frietjes, met daarop een berg sauzen naar keuze. En denk eraan dat iglo, naast de zachte en knapperige traditionele kippensticks, ook vegetarische nuggets aanbiedt om te beantwoorden aan alle magen. Bent u op zoek naar een lekker recept of een origineel presentatie-idee voor uw nuggets, raadpleeg dan ons brochetterecept voor chicken nuggets met ananas

En voor de grote trek is er natuurlijk de onmisbare mitraillette bomvol frieten. Kies hiervoor allumettes frieten die ideaal zijn voor dit soort presentaties. Voor vlees kunt u opteren voor de traditionele hamburger. Of waarom eens geen variant uittesten door hem te vervangen door stukjes pulled pork of een gesneden boulette?

Voor de fijnproevers raden wij aan om wat de Amerikanen “loaded fries” noemen eens te proberen. Dit gerecht bestaat uit knapperige frietjes bedekt met lekkere toppings, bijvoorbeeld gesmolten kaas met spek. Neem gerust een kijkje op ons artikel over de lekkerste recepten voor loaded fries.
 

Zeeproducten

De traditionele mosselen die zo populair zijn in ons vlakke land, komen natuurlijk op de eerst plaats in ons klassement voor wat eten bij frietjes. Dit lekkere gerecht vereist zo goed als geen voorbereiding. Smelt wat boter in een pan en stoof daarin de uien. Voeg een beetje fijngehakte peterselie toe en doe daarop de mosselen; giet hierop de witte wijn. Laat 5 tot 10 minuten koken tot de mosselen opengaan. Voor de frietjes raden wij Belgische frieten aan. Deze zijn dik en onregelmatig gesneden, net zoals vroeger bij oma en opa.

Andere zeeproducten die fantastisch kunnen worden gecombineerd met frieten, zijn sint-jakobsnoten. Serveer overheerlijke knapperige frieten bij dit delicate gerecht voor extra originaliteit. Deze zacht-knapperige combinatie speelt in op de verwachtingen van uw gasten en uw gezin.

En naast de klassieke fish and chips, die u kunt klaarmaken met onze heerlijke gepaneerde visfilets, probeer zeker ook enkele recepten uit om uw visgerechten een originele twist te geven. Bijvoorbeeld de club sandwich met fishsticks, een gerecht dat zeker in smaak zal vallen bij klein en groot.
 

Een beetje groenten

De omelet met frieten is een klassieker die perfect is voor in het weekend wanneer u makkelijke en snelle gerechten wil. Om wat kleur en vooral groenten toe te voegen aan dit onevenwichtige gerecht, kunt u bijvoorbeeld spinazie of erwtjes gebruiken. Als presentatie-idee kunt u kiezen voor de in een knapperig broodje. 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft u frietjes niet altijd links te laten liggen wanneer u aan de lijn doet. Kies bijvoorbeeld voor minder vette ovenfrieten, neem een niet te grote portie en stel vervolgens een evenwichtige maaltijd samen. Na een bord bestaande uit één vierde frieten en drie vierde groenten hoeft u zich zeker niet schuldig te voelen. Kies bijvoorbeeld voor groene boontjes en wortelen die u in stokjes snijdt. Zo passen ze perfect bij de frietjes.

Zoals u hebt gezien, kunt u gerechten met frietjes combineren met tal van producten. Natuurlijk bestaan er nog veel meer andere recepten, van de meest klassieke tot de meest originele. Deze gerechten kunnen ook op verschillende manieren worden opgediend, afhankelijk van de regio, de cultuur en de keuken van het land in kwestie. Ieder zijn specialiteit!

Nu is het aan u om te experimenteren in de keuken en de verschillende combinaties van gerechten met frietjes uit te proberen! En vergeet het uitgebreide gamma van frietjes van Belviva niet, vaak met nieuwe varianten die uitsluitend verkrijgbaar zijn op de Belgische markt, zoals onze nieuwe frieten met satékruiden of onze frieten met paprika!