Een barbecue voor vegetariërs? Tips en recepten.

De zomer luidt het begin van het barbecueseizoen in. De perfecte gelegenheid om jouw vrienden uit te nodigen en samen te ontspannen in de tuin en van een lekkere maaltijd te genieten. Maar wat moet je op de grill leggen als je gasten vegetariërs zijn? Wil je omschakelen naar gezondere barbecue gerechtenof wil je simpelweg jouw gewoontes veranderen en meer variëteit aanbieden?

Bij een vegetarische barbecue denkt je aan sappige groenten die langzaam karameliseren op de grill. Maïs, paprika, courgette en champignons zijn de ideale groenten hiervoor.

Maar naast de gegrilde groenten zijn er nog duizend-en-één andere originele en eenvoudige recepten voor een barbecue voor vegetariërs. Hier zijn onze ideeën en tips voor een geweldige vegetarische barbecue.

BBQ: Enkele praktische tips om een expert te worden

Eerst en vooral wekt een mooie tafel de eetlust op en schept snel een gezelliger sfeer. Wat de decoraties betreft, zijn in de schappen van de supermarkten vaak thema-servetten en tafelkleden of placemats te vinden. In combinatie met gekleurde glazen of borden, een paar kleine kaarsen en eventueel een beetje groen, zal jouw tafel er al snel uitzien als een landelijk banket.

Aangezien een barbecue meestal buiten wordt gehouden, zijn er een paar accessoires en tips die je kunnen helpen de maaltijd beter te organiseren en op tijd te eten. Neem om te beginnen een paar klemmen mee om het tafelkleed op zijn plaats te houden en waarom niet een paar kleine gewichtjes om de servetten op tafel te houden in geval van een sterke wind. Een afvalbakje op of naast de tafel is een handig hulpmiddel om niet achter kleine afvalresten aan te hoeven rennen en ervoor te zorgen dat de tuin ongerept blijft. Om het aantal tripjes heen en weer naar uw keuken te beperken, is het ook handig om een groot dienblad te hebben voor het transport en indien mogelijk een koelbox.

En vergeet niet dat een echte barbecuekoning altijd zijn grill schoonmaakt voor het koken. Des te meer aan te raden als je voor jouw vegetarische barbecue eerder vlees hebt gegrild. Als de stevige borstel niet voldoende is om jouw grill te doen glanzen, probeer dan een mengsel van water en zuiveringszout in combinatie met een paar keer wrijven met krantenpapier. Een andere must have om het barbecueën volledig te beheersen, is een uitrusting zoals kookhandschoenen (zeer praktisch om de spiesen gemakkelijk om te draaien) en een tang of spatel.

Ideeën voor recepten en bijgerechten

Op zoek naar een recept voor jouw barbecue voor vegetariërs? Wij hebben enkele receptideeën voor vegetarische burgers geselecteerd die jouw gasten zullen bekoren.

Je kan de klassieke vleesspiesjes vervangen door spiesjes met vegetarische balletjes. Om ze aan het spiesje te rijgen, kook je de Green Cuisine van iglo vegetarische balletjes een beetje voor en stop ze vijf minuten voor ze volledig gaar zijn (zoals op de verpakking aangegeven). Aarzel niet om af te wisselen met een paar kleine tomaten of schijfjes rode ui tussen de balletjes voordat je ze op 10 minuten op de barbecuegrill legt. Een waar vegetarisch genot.

Voor de bijgerechten wordt de klassieke aardappelsalade met erwten altijd gewaardeerd. Denk eraan alles een paar uur van tevoren te bereiden, zodat je de salade kunt laten afkoelen. Het enige wat je hoeft te doen is zout, peper en saus toevoegen voordat je het gerecht aan de gasten serveert. Let wel dat je de erwten bereid volgens de verpakking en niet bevroren toevoegt aan het recept.

Voor wie van eten houdt, wordt bij een goede barbecue altijd friet gegeten. En daarvoor heb je keuze te over met ons assortiment Belviva diepvriesfrieten. Van de klassieke luciferfrietjes tot hun Pom'steak-versie, er is voor elk wat wils. En alle bereidingswijzen, dus maak je geen zorgen als je geen frituurpan hebt, de oven en airfryer varianten zijn even knapperig en lekker. En vergeet de sauzen niet!


Een weldaad voor de planeet en jouw lichaam

Wist je dat een barbecue op gas een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan die op houtskool? En ze worden des te meer geapprecieerd tijdens een vegetarische barbecue, omdat je dankzij hun regelbare vlam de garing van groenten, die soms de neiging hebben onder- of overgaar te worden, beter onder controle kunt houden. En je barbecue is sneller aangestoken, of zelfs opnieuw aangestoken als sommige van de gasten te laat komen.

Een vegetarische barbecue heeft ook zijn voordelen voor de planeet. De Iglo Green Cuisine producten zijn gemaakt met minder hulpbronnen. Dit assortiment producten, op basis van erwteneiwitten, heeft een koolstofvoetafdruk die gemiddeld 80% kleiner is dan die van rood vlees. En verbruikt voor zijn productie gemiddeld 77% minder water en 71% minder grond dan deze laatste. Rijk aan vezels en eiwitten, de smaak en textuur van onze vegetarische burgers en balletjes zijn ongeëvenaard. Je kan er tal van recepten mee maken. En als je voor onze diepvriesgroenten met vitaminen kiest, geef je niet alleen onze planeet een duwtje in de rug, maar is dat ook goed voor jouw lichaam. Onze groenten worden op verantwoorde wijze geteeld, en om te blijven streven naar steeds duurzamere landbouwpraktijken, verbindt iglo zich ertoe de komende jaren een aantal concrete acties te ondernemen. Bezoek gerust onze pagina met meer informatie over onze inspanningen voor een duurzamere planeet of ons nieuwe partnerschap met het Wereld Natuur Fonds (WWF). En voor een steeds groenere wereld: vergeet niet het afval goed te sorteren en voedselverspilling zo veel mogelijk te beperken.