We zijn vast van plan om 100% van onze groenten en aardappelen te telen met duurzame landbouwpraktijken tegen eind 2025. De economische, milieugerelateerde en sociale impact van onze landbouwpraktijken met duurzame methoden beoordelen we door ze tegen het licht van de Farm Sustainability Assessment (FSA) te houden.
DE FSA-STRUCTUUR
In duurzame landbouw bestaat er geen algemene oplossing. Met de FSA-structuur kiest de boer een specifiek aantal vereisten om aan onze minimale vereiste voor FSA Silver te voldoen. De Gouden Prestaties-award wordt uitgereikt wanneer een hogere drempel van vereisten bereikt wordt — zie de afbeelding hieronder. Dit is een derdepartijenevaluatie, gecontroleerd door onafhankelijke auditoren. Het Silver level is voor duurzame landbouwpraktijken die erkend worden door leidende bedrijven en Gold is voor duurzame landbouwpraktijken die er echt uitspringen.
DE SLEUTELPRINCIPES
In de FSA-structuur zijn er 10 sleutelprincipes om tegelijk wereldwijde voedingsveiligheid te bereiken én een positieve invloed te hebben op het milieu en de maatschappij: landbouwbeheer & gemeenschap, selectie van plantenmateriaal, grondbeheer, voedingstofbeheer, gewasbescherming, afvalbeheer, waterbeheer, biodiversiteit, luchtkwaliteit & broeikasgassen en werkomstandigheden. We werken nauw samen met onze boeren om die principes in de praktijk om te zetten en onze gewassen op de meest verantwoordelijke manier te laten kweken.
LOKALE VOORBEELDEN

EEN FABRIEK OMRINGD DOOR VELDEN
Meer dan 60 jaar lang al kweken ruim 100 contractuele boeren groenten zoals spinazie en kruiden voor Iglo in Münsterland, Duitsland. Sommige zijn al van de derde generatie. De velden strekken zich uit in een straal van 40 km rond de Iglo-fabriek van het stadje Reken. De gronden in die streek zijn bijzonder geschikt voor het kweken van spinazie. We zorgen ervoor dat de groenten op hetzelfde moment worden geoogst. Dankzij de moderne GPS-technologie en de korte transportafstand worden groenten als spinazie maximaal 180 minuten na de oogst zeer snel diepgevroren. Zo bewaren ze zo lang mogelijk hun vitaminen, kleur, versheid en voedingsstoffen.

RENATURATIE EN BIODIVERSITEIT
Sinds 20 jaar planten de contractuele boeren en Iglo stroken bloemen langs de velden. Vandaag zijn die al meer dan 50 km lang. Die bloemen vormen een belangrijke voedingsbron en een habitat voor wilde bijen, andere insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.

PLANTEN HELPEN PLANTEN
Groenbemestingsgewas zoals een mosterdmix en ohacelia is nuttig om voedingsstoffen te fixeren en erosie te voorkomen. Daarom kweken veel van onze boeren in het Münsterland zo’n groenbedekking. Bijkomende voordelen zijn dat de voedingsstoffen uitgeloogd worden en de bodemstructuur erop verbetert.

WISSELBOUW BESCHERMT DE BODEM
Evenwichtig de gewassen afwisselen op lange termijn (wisselbouw) was tientallen jaren lang de basis voor boeren die Iglo-groenten kweken. Zo verminderen ze het risico op pest en houden ze de grond gezond. Dat verklaart onder meer het succes van dezelfde boerenfamilies die al ruim 60 jaar voor Iglo werken. Voor spinazie bijvoorbeeld passen ze een wisselbouw van 4 tot 5 jaar toe.