Wat is het verschil tussen diepvries spinazie van iglo en verse spinazie in een zak?

Vaak wordt gedacht dat groenten uit het vriesvers schap minder goed zijn dan de groenten die ‘vers’ in een zak in de supermarkt liggen. Het tegendeel is vaak waar; iglo spinazie uit de vriezer is super vers. Hoe zit dat nu eigenlijk? Onze spinazie is eenvoudig te maken, kijk op onze spinazie bereiden pagina.

 

Diepvries spinazie is verser dankzij een snelle oogst en het snelle diepvriezen

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Waar het om gaat is de tijd tussen oogst, bereiding (het eventueel toevoegen van à la crème) en diepvriezen. Zo duurt het even voordat verse spinazie vanaf het veld zijn weg vindt naar de supermarkt. Vervolgens ligt de spinazie meestal nog enkele dagen op de groenteafdeling. In die tijd verliest de groente veel belangrijke vitamines. Dat weet iglo. Daarom houden wij de tijd tussen oogsten en diepvriezen zo kort mogelijk; de verse spinazieblaadjes zijn binnen ongeveer 4 uur schoongemaakt, geblancheerd en diepgevroren.

Niet alleen de snelheid van het oogsten, ook het diepvriezen van de groente zorgt ervoor dat spinazie van iglo van de hoogste kwaliteit is. Bij geoogste spinazie verandert namelijk al snel de kleur, aroma, smaak en structuur. Hierdoor vermindert de voedingswaarde en is de spinazie op een bepaald moment niet meer eetbaar. De aanstichters van dit bederf zijn enzymen en micro-organismen. Enzymen gaan ook na de oogst van de spinazie bijna onverminderd door met hun activiteiten. Deze afname van voedingsstoffen leidt tot vermindering van de kwaliteit en uiteindelijk tot het bederven van de spinazie. Samen met de enzymen die al in de spinazie aanwezig zijn, werken micro-organismen vanuit de omgeving op voedingsmiddelen in.

Door diepvriezen, blijft de spinazie jarenlang houdbaar en worden tegelijkertijd de waardevolle ingrediënten beschermd. Bij het industriële diepvriesproces wordt bij temperaturen van ongeveer - 40°C de warmte heel snel uit de spinazie gehaald. Dankzij deze extreem lage temperaturen worden de enzymen gedeactiveerd en kunnen de micro-organismen zich niet meer vermenigvuldigen. Het water dat in de voedingsmiddelen zit, verandert in hele kleine ijskristallen die de gevoelige celwanden niet kunnen beschadigen. Bovendien kan het water in het product niet meer als transportmiddel dienen voor de uitwisseling van celstoffen. Diepvries stopt de tijd voor microben en enzymen. Het natuurlijke veranderingsproces wordt tot een minimum gereduceerd en geur, smaak en versheid blijven behouden.


vriesverse spinazie blokjes  


Diepvries spinazie is gemakkelijker te portioneren en langer houdbaar

Alle spinazie van iglo is in deelblokjes gedeeld. Dankzij deze kleine blokjes kun je precies de juiste hoeveelheid bereiden en is het mogelijk om de rest van de spinazie in de vriezer te bewaren voor een volgende keer. Hoewel verse spinazie slechts een aantal dagen bewaard kan worden na aankoop, is iglo Spinazie erg lang houdbaar. Handig als je een klein huishouden bent of graag afwisselt met de groenten die je eet.

Verder is het zo dat, aangezien verse spinazie veel water bevat, het tijdens de bereiding ervan slinkt in grootte. Dit maakt het moeilijk om van tevoren in te schatten hoeveel je precies nodig zult hebben voor bijvoorbeeld 100 gram spinazie. Bij iglo Spinazie in deelblokjes zie je precies hoeveel spinazie overblijft aangezien dit niet meer slinkt.

 

Diepvries spinazie is het hele jaar tegen een lage prijs beschikbaar

Weer of geen weer, onze spinazie is altijd beschikbaar. Hoewel het spinazie-seizoen van begin maart tot augustus loopt, kan iedereen dankzij ons snelle diepvries proces en de lange houdbaarheid van onze spinazie de rest van het jaar ook nog genieten van diepvries spinazie.

Hoewel verse spinazie in het seizoen soms in de aanbieding is, is de prijs per kilo van verse spinazie altijd hoger dan die van iglo diepvries spinazie. Spinazie van iglo is dus het hele jaar door een goede keuze.