Diepvriezer ontdooien tips

Niets zo fijn als een ontdooide, schone, georganiseerde en goed gevulde diepvriezer. Helaas vergeten we al te vaak de diepvriezer regelmatig te ontdooien. Maar wist je dat het aanbevolen is om dit om de drie maanden te doen? Zo houd je jouw diepvriezer hygiënisch en verlies je geen extra energie. Hieronder leggen we uit waarom.

Waarom is het belangrijk dat ik mijn diepvriezer regelmatig ontdooi?

Hoewel een diepvriezer ontdooien vaak een lange en lastige klus is, is het heel belangrijk deze taak toch uit te voeren.

Doe je het niet regelmatig, dan wordt er een ijslaag gevormd en zullen de werking van jouw apparaat veranderen wat een negatief effect heeft op de voeding die je bewaart.

Wist je dat jouw diepvriezer met een ijslaag van slechts 3 mm tot 40% meer energie verbruikt? Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je jouw diepvriezer zo efficiënt mogelijk ontdooit.

Eenvoudige stappen en tips om jouw diepvriezer te ontdooien en te reinigen

Eerste stap

Verwijder eerst alle producten uit de diepvriezer. Je kunt op voorhand een maaltijdschema opstellen en proberen alle producten uit jouw diepvriezer te gebruiken in de week voordat je jouw diepvriezer reinigt of ontdooit. Je kunt jouw diepvriesproducten ook in de diepvriezer van de buren leggen of in een met ijs gevulde koelbox.

Schakel het apparaat uit om energie te besparen en te vermijden dat de kamer zo koud wordt als de noordpool.

Tweede stap

Verwijder alle legbladen en lades en leg ze in gootsteen om ze met een warm sopje schoon te maken. Gebruik bij vlekken en hardnekkig vuil een beetje witte azijn of een antibacteriële spray. Spoel kleverige voorwerpen grondig met zuiver water en laat ze drogen aan de lucht voor je ze terug in de diepvriezer plaatst.

Derde stap

Om te beginnen met jouw diepvriezer te ontdooien kan je bakken met heet water in de diepvriezer zetten om het proces te versnellen; zet nieuwe bakjes zodra het water is afgekoeld. Leg handdoeken of dweilen op de grond om het water te absorberen.

Verwijder het ontdooide ijs voorzichtig met een washandje en een warm sopje. Gebruik geen scherpe voorwerpen om het ijs te verwijderen want dan riskeer je de koelelementen aan de binnenkant van het apparaat te beschadigen.

Vierde stap

Om de binnenkant van jouw diepvriezer te reinigen, moet je hem licht schoonvegen met een vochtige doek. Je kunt ook een antibacteriële spray gebruiken om bacteriën en kiemen te verwijderen en komaf te maken met slechte geurtjes. Gebruik het uiteinde van een stofzuiger om kruimels op de legbladen weg te zuigen. Voor de kleine, moeilijk te bereiken zones, kan je een tandenborstel en een beetje natriumbicarbonaat gebruiken.

Spoel met zuiver water en droog af met een schone doek.

Vijfde stap

Vergeet ook de deur van de diepvriezer en de dichtingen niet! Gebruik een antibacteriële spray en een doek om het vuil te verwijderen.

Zesde stap

Zodra al deze stappen achter de rug zijn, ben je klaar met het ontdooien van jouw diepvriezer. Je moet nu enkel nog de legbladen en lades terugplaatsen en jouw diepvriezer opnieuw vullen met jouw favoriete diepvriesproducten! Want een lege diepvriezer verbruikt meer energie dan een diepvriezer die voor ¾ gevuld is. Wil je jouw energieverbruik nog verder optimaliseren en heb je thuis genoeg plaats, kies dan voor een vrijstaande diepvriezer. Deze wordt minder vaak geopend en verbruikt dus ook minder energie.
 

Wat doet je nu jouw diepvriezer perfect schoongemaakt is?

Probeer de diepvriezer zo georganiseerd mogelijk te houden. Sluit alle zakken in de diepvriezer met knijpers en let op met inhoud die kan beginnen lekken. 

Ontdooi jouw diepvriezer om de 3 maanden, of vaker als je kruimels of stukjes eten opmerkt. Het is veel makkelijker om gemorste voedingsmiddelen te verwijderen als ze niet vastgevroren zijn!

Probeer ijsvorming te vermijden door jouw diepvriezer niet te lang open te houden. 

Raadpleeg ons artikel over de voordelen van diepvriesproducten om alle troeven van onze diepvriesproducten voor jouw gezondheid te ontdekken.