Hoe wij voedsel verantwoord inkopen

Vis en groenten zijn de belangrijkste voedingsmiddelen in ons portfolio. Maar we gebruiken ook een reeks andere ingrediënten, van de kip in onze nuggets tot de olie en kruiden in onze maaltijden.

Bij het inkopen van onze ingrediënten houden we altijd rekening met traceerbaarheid en dierenwelzijn, evenals met milieu- en ethische kwesties. Daarnaast voldoen we aan de voedselveiligheids- en wettelijke vereisten.

We passen een op risico gebaseerde benadering toe bij het ontwikkelen van ons beleid, dat verder gaat dan de wettelijke vereisten. We pakken problemen aan die belangrijk zijn voor zowel onze consumenten als ons bedrijf.

Dierenwelzijn verbeteren

Er is een toenemende bezorgdheid over het welzijn, de veiligheid en de duurzaamheid van de toelevering van vlees in onze sectoren in de hele voedselketen. We delen deze bezorgdheid, en daarom gaan wij verder dan de wetgeving bij de inkoop van gevogelte, eieren en rundvlees.

We kunnen het rundvlees, varkensvlees en lamsvlees dat we inkopen traceren tot de oorsprong.
Alle dieren die voor de vleesproductie worden gebruikt, zullen voor het slachten op een humane wijze worden verdoofd. Alle dieren moeten de noodzakelijke medische behandeling krijgen om lijden te minimaliseren. Antibiotica moeten zorgvuldig worden gebruikt, alleen wanneer dat nodig is en nooit om de groei te bevorderen. 

Onze kippen worden allemaal in stallen gehouden (nooit in kooien) en we gebruiken voornamelijk plantaardig kwaliteitsvoer. Het gebruik van vis in diervoeder (zoals visolie en vismeel) is toegestaan zolang het afkomstig is van een duurzame bron zoals geïdentificeerd door de FAO-gedragscode voor verantwoorde visserij.

Met betrekking tot eieren werken we sinds 2013 naar minder in stallen gehouden dieren en we hebben intussen al veel vooruitgang geboekt op dit gebied. Voor het grootste deel van ons portfolio overtreffen we reeds de verwachtingen en we beogen de volledige transformatie te voltooien in de komende jaren.

We voldoen aan alle nationale en Europese wettelijke normen voor het fokken en verwerken van onze vleesproducten.

Duurzaam ingekochte palmolie

Palmolie wordt vaak in verband gebracht met de ontbossing van het oerwoud, wat een impact heeft op het leven van inheemse soorten. We zijn geen grote gebruiker van palmolie en voor de overgrote meerderheid van onze recepten gebruiken we alternatieven zoals koolzaadolie of zonnebloemolie.

We kopen palmolie verantwoord in, met behulp van de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO) Segregated Certification. Meer dan 90% van onze palmolie is RSPO-gecertificeerd en we werken met onze leveranciers aan het overblijvende volume.

We aanvaarden geen “book & claim"-systemen. 

Samen werken met onze leveranciers om de mensenrechten te beschermen

Duizenden mensen zijn betrokken bij het telen en produceren van de ingrediƫnten die we in onze producten gebruiken. We streven ernaar om ervoor te zorgen dat iedereen in onze toeleveringsketen eerlijk wordt behandeld. Daarom blijven we werken aan de implementatie van ethische beleidslijnen en procedures, en zorgen we ervoor dat onze medewerkers behoorlijk worden opgeleid.

We passen bijvoorbeeld de beginselen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) toe en eisen van onze leveranciers dat ze deze beginselen en de lokale nationale arbeidsregelgeving naleven.
Leveranciers moeten de Gedragscode voor leveranciers van Nomad Foods Europe, naleven, die deel uitmaakt van onze handelsvoorwaarden.

Wij eisen van onze leveranciers dat zij zich inschrijven bij Supplier Ethical Data Exchange (SEDEX) en een vragenlijst voor zelfevaluatie invullen. SEDEX is een non-profitorganisatie die verantwoorde en ethische bedrijfspraktijken in de mondiale toeleveringsketens bevordert.