Hoe voedseletiketten lezen?

Bij verpakkingen van voedingsmiddelen en dranken worden vaak tabellen gevoegd met de voedingssamenstelling en het voedingsprofiel van het product zelf. Deze voedseletiketten informeren ons over de voedingswaarde van het product en helpen ons weloverwogen beslissingen te nemen. Deze etiketten kunnen soms echter nogal verwarrend zijn, tenzij we weten hoe we ze correct moeten lezen. Om je te helpen bij het begrijpen van de nutritionele informatie, hebben wij hieronder een gids samengesteld over hoe je voedseletiketten moet lezen en begrijpen.

Waar kan ik nutritionele informatie vinden?

In België wordt de nutritionele informatie van een levensmiddel verstrekt in de vorm van een volledige voedingswaardetabel die rechtstreeks op de verpakking wordt gedrukt. Omdat ze nog eenvoudiger te herkennen zouden zijn, zijn ze ook vaak samengevat in de vorm van een Nutri Score label.

Maar in veel gevallen wordt alleen de voedingswaardetabel gegeven. Omdat dit moeilijk te begrijpen kan zijn, zullen wij alle nutritionele informatie voor je uitsplitsen, zodat je de tabellen op deze etiketten gemakkelijker kunt lezen en begrijpen.

De voedingswaardetabel op voedseletiketten bevat informatie over de hoeveelheid energie (calorieën) en belangrijke voedingsstoffen per 100 g of 100 ml product en per portie. Deze tabellen kunnen ons helpen inzicht te krijgen in het aantal calorieën en de hoeveelheid voedingsstoffen in de voedingsmiddelen die we eten en hun bijdrage aan onze voeding.

Wat staat er op een voedingswaardetabel?

Overeenkomstig de wet moet een voedingswaardetabel de hoeveelheid energie (in calorieën (kcal) en kilojoules (kJ)) en de volgende voedingsstoffen vermelden:

  • Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Koolhydraten
  • Suikers
  • Eiwitten
  • Zout (natrium)

Zij kunnen ook informatie bevatten over vezels en onverzadigde vetten (zoals omega 3), evenals eventuele andere voedingsstoffen die op de verpakking worden vermeld, zoals vitaminen en mineralen.

1. Voedingswaarden per 100 g of 100 ml 

Afhankelijk van het product (vast of vloeibaar) moet de voedingswaardetabel op voedseletiketten informatie geven over de hoeveelheid energie en voedingsstoffen per 100 g of 100 ml. Doorgaans verwijst deze informatie naar het product zoals het zonder toegevoegde ingrediënten wordt verkocht (tenzij anders vermeld).

Deze informatie is nuttig voor het vergelijken van soortgelijke producten per 100 g of 100 ml wanneer de aanbevolen portiegrootte niet is aangegeven, of wanneer je van plan bent een grotere of kleinere portie te eten dan de portiegrootte.


2. Voedingswaarde per portie of per aanbevolen portie

Dit geeft informatie over de hoeveelheid energie en voedingsstoffen per portie of aanbevolen portiegrootte (bijvoorbeeld: 80 g groenten of vier vissticks).

De voedingswaarde per portie of de aanbevolen portiegrootte wordt vaak vermeld voor het product zoals het wordt genuttigd. Dit betekent dat het extra ingrediënten kan bevatten die bij de voorgestelde bereidingswijze worden gebruikt ( bijv. een eetlepel olie om te frituren). Deze informatie is nuttig om vast te stellen hoeveel energie en voedingsstoffen de aanbevolen portie of portiegrootte aan uw voeding zal bijdragen en hoe je de rest van uw voeding voor die dag in evenwicht kunt brengen.


3. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 

De voedingswaardetabel kan ook het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (% ADH) vermelden. Dit is de bijdrage van energie en voedingsstoffen uit de aanbevolen portie voedingsmiddelen aan de vastgestelde waarden voor de aanbevolen referentie-inname:

Energie: 2.000 kcal
Vetten: 70 g
Verzadigde vetten: 20 g
Suikers: 90 g
Zout: 6 g

Deze ADH-waarden zijn richtlijnen die zijn vastgesteld om bij benadering aan te geven hoeveel energie en voedingsstoffen een gemiddelde volwassene op een dag zou moeten opnemen. Deze zijn gebaseerd op een gemiddelde volwassene met een gezond gewicht die gematigd actief is.

De ADH's zijn geen streefcijfers maar richtwaarden, aangezien de energie- en voedingsbehoeften van persoon tot persoon verschillen. Aanbevolen wordt echter de ADH's voor verzadigde vetten, suikers en zout niet te overschrijden, omdat een overmaat aan deze voedingsstoffen het risico op bepaalde voedingsgerelateerde ziekten kan verhogen.

De % ADH's zijn nuttig om je te helpen bepalen of  onder of boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor energie of een bepaalde voedingsstof zit. Zorg er dus voor dat je weet hoe je voedseletiketten goed moet lezen om de juiste weg in te slaan!

In het algemeen geven deze tabellen op voedseletiketten gedetailleerde nutritionele informatie over de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die een bepaald levensmiddel per 100g/ml en per portie levert, alsmede de % ADH-bijdrage aan de voeding. Zij zijn niet alleen nuttig om producten te vergelijken, maar ook om de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die wij in ons voedsel opnemen, te controleren en te analyseren.

Voor meer informatie over hoe je het beste uit uw voeding kunt halen, kunt je terecht bij het Voedingsinformatiecentrum op onze website.